Tulipán, tulipán


5 egyszerű lépés, ami segít abban, hogy a tulipánok tovább maradjanak szépek és egyenesek a vázában

Semmi sem olyan tavaszias, mint egy csodálatos tulipán váza. De ezek a csodás tulipánok addig alkotnak egy gyönyörű csokrot amíg haza nem érünk velük, hogy vázába rakjuk, és már másnap szomorúan megereszkednek. Ezért a szakértőktől a legjobb tippeket kértük a tulipánok vázában való gondozásához – hogyan lehet hosszabb ideig tartani, egyenesebben tartani őket és hogy frissebbnek tűnjenek. Ezután a lógó üzletből hozott virágokat gyönyörű csokorrá alakíthatod, amely úgy néz ki, mintha frissen szedhetted volna a saját kertedből.
 
Tulipán vázában
 

1. Válaszd ki a megfelelő vázát

A vázák nem csak az esztétikáról szólnak, minden bizonnyal azt szeretnéd, hogy egy váza szép legyen, de a virágok számára is megfelelő környezetet kell biztosítaniuk. Tulipánokhoz olyan vázát kell választani, amely legalább fele a virágok magasságának – támogatásra van szüksége. Azt sem szeretnénk, hogy túl keskeny legyen, amitől a váza zsúfolt lesz, ügyelj arra, hogy minden szárnak legyen elég helye, és a levelek ne törjenek össze. 
Töltsd meg a vázát is megfelelő mennyiségű vízzel. Általában egy váza kétharmada a tökéletes mennyiség, de ha szükséges, mindenképpen távolítsd el az alsó leveleket, hogy ne üljenek bele a vízbe. Használj szobahőmérsékletű vagy akár enyhén langyos vizet a hideg helyett, mivel ez gyorsabban hidratálja a tulipánokat. 

2. Vágd le a tulipánjaidat és itasd meg őket

Gyakran, amikor megkapjuk/hazahozzuk a tulipánokat, már több órája kint van a vízből, és egy kicsit ilyenkor lógós, kókadt. 
Helyezd a becsomagolt tulipánokat a konyhaasztalra, óvatosan csomagold ki és távolítsd el a sérült leveleket, helyezd vissza ugyanarra a papírra, ügyelve arra, hogy minden szár egyenes legyen, tekerd vissza szorosan és vágj le kb. 2 centit a szár tövétől. Merítsd a becsomagolt köteget egy vödör mély langyos vízbe. Ideális esetben hagyd őket ázni egy éjszakán át, vagy legalább néhány óráig

Amint a tulipánok rehidratálódnak, felszívják a vizet a szárukból, és merevekké válnak, megtartva az alakjukat, így kiegyenesítik a szárukat. Miután teljesen hidratált, készen áll a vázában való rendezésre. Ezután élvezheted a tulipánokat, miközben folyamatosan nőnek (kevés vágott virágok egyike, amelyek levágás után tovább nőnek). Frissítsd a vizet és tisztítsd meg a vázát minden második nap.

3. Mozgasd a vázát, hogy tulipánjaid rgyenesek maradjanak

Ahogy említettük, a tulipánok vázában tartásának fő problémája (vagy szépsége?) az, hogy azon kevés növények közé tartoznak, amelyek még azután is növekednek, hogy kivágták a hagymájukból – vagyis mozognak.  Ezt szem előtt tartva, mindig vágd rövidebbre, amikor elrendezed őket a vázában, különben rendetlennek tűnnek, ahogy nőnek. A tulipánok mindig a fény felé nőnek, így ha egyenesebben akarod tartani, érdemes időnként megmozgatni a vázát.

4. Prábáld ki ezt a filléres trükköt

Ez egy olyan egyszerű trükk, amellyel a tulipánokat egyenesen rendezheted. Mielőtt levágnád a tulipán szárát, töltsd meg a vázát vízzel és dobj bele egy 10 vagy 20 forintos érmét. Hagyd, hogy ott üljön, amíg előkészíted a virágaidat, majd miután megnyírtad őket, tedd a vázába, és egy óra múlva észreveszed, hogy már nem dőlnek le, és egyenesen állnak. Zseniális! Nem vagyunk tudósok, de... úgy tűnik, valami köze van a réz oxidációjához?

5. Tárold tulipánjaid elsotétített helyiségben

Mivel a tulipánok folyamatosan nőnek a vázában, mozognak a vízben. Ez része a varázsuknak, és nincs miért aggódni! De ha azt szeretnéd, hogy a tulipánok egyenesen álljanak egy vacsorára vagy különleges alkalomra, azt javaslom, hogy vedd ki őket a vázából, szorosan csomagold be újságpapírral kúp alakúra, dobd vissza a vízbe, és tartsd sötét szobában éjszakára. Ha reggel kicsomagolod őket, tökéletesek lesznek! Ezután ne felejtsd el forgatni a vázát, hogy megakadályozd, hogy a fény felé növekedjenek.

Forrás:agrároldal.hu

Tetszett a cikk?

 

Kiemelt ApróHirdetések

További kiemelt ApróHirdetések »

 

1001Virág cikkek

További cikkek »

 

...