Fokföldi kankalin


Fokföldi kankalin 

A bolyhos napfénykóró vagy fokföldi kankalin (Streptocarpus saxorum), egy nagyon mutatós, virágokkal is díszítő ámpolna növény. Díszítőértékét, a hosszú, kecses szárakról lelógó lila virágok, valamint a friss zöld színű, húsos, szőrös levélkék adják. Mutatós virágait április-május környékén hozza.

Fokföldi kankalin
Fotó:https://www.starkl.hu/

Ez az egyedülálló szépség a messzi Madagaszkárról származik. Nyáron dézsanövényként, télen pedig szobanövényként nevelve is nyílnak orchideára emlékeztető, csüngő virágai. Kedveli az árnyékos helyeket és a humuszos, jó vízáteresztő talajokat. Cserepes.

Mit tudunk a Kankalinról? Mit ír róla a Wikipédia?

 

Magyarországon őshonos fajok

Sugárkankalin

Kaukázusban, Nyugat-Ázsiában, Szibériában, Európában is honos, évelő lágy szárú gyógynövény. A Bükkben, a Mátrában, a Börzsönyben, általában bükkösökben ritka, bár hegyvidéki faj. Védett.

Szártalan kankalin

 
Észak-Afrikában, a Kaukázusban, Nyugat-Ázsiában, Európában, Magyarországon a Dunántúlon nem ritka, üde gyertyán- és bükkelegyes erdőkben található meg. Védett növény, de kertekben is telepítik, és termesztése is megoldható. Védett.

Lisztes kankalin

Évelő. Levelei hosszúkás visszás tojásdadok, simák. Fonákuk, a kocsány, a csésze és a murvák fehér porral behintettek ("lisztesek"). Pártája lila v. hússzínű-sárga, csöve 5–7 mm hosszú. Hengeres tokja hosszabb a csészénél. Mocsaras, tőzeges réteken, főleg magasabb mészkőhegyeken terem. Az északi megyékben elég gyakori, de előfordul a Dunántúlon is. Védett.

Cifra kankalin

Népies neve: Medvefül kankalin, fülvirág. Évelő. Levelei húsosak, tojásdadok, kopaszok, nem csak a levél, hanem a növény egyéb részei is lisztesek. Pártája sárga, kellemes és erős illatú. Magyarországon az északi hegyvidéken, főleg mészkőhegyeken terem, díszítve azokat. Különböző színű változatai kedvelt kerti virágok. Fokozottan védett.

Tavaszi kankalin

Az egyetlen Magyarországon őshonos (Primula) faj, amelyik nem védett.

Hosszúvirágú kankalin

Tudományos nevén (Primula halleri) (szinonim: (Primula longiflora). Évelő. Az előbbihez nagyon hasonló, pártájának csöve azonban 20–30 mm és 2–3-szor akkora, mint a csésze. A párta karimája is nagyobb, és toktermése csak akkora, mint a csésze. A többihez hasonló helyeken terem, de előfordulása sokkal ritkább.

Apró kankalin

Tudományos nevén (Primula minima). Évelő. Szára csak 1–2 virágú. A levél csúcsa egyenesen lecsípett, hegyes fogazott. Pártája nagy, lila vagy rózsaszínű, ritkán fehér. A magas hegyeket kedveli.

Forrás:wikipédia.org

Tetszett a cikk?

 

Kiemelt ApróHirdetések

További kiemelt ApróHirdetések »

 

1001Virág cikkek

További cikkek »

 

...