Viaszvirág


Viaszvirág

 
 
Húsos viaszvirág
 
 
 

A viaszvirág (Hoya), más néven porcelánvirág vagy viaszszőlő (szokták még „Mária könnye” néven is emlegetni) a selyemkórófélék (Asclepiadaceae) családjába tartozó növénynemzetség. Őshazája Délkelet-Ázsia (India, tőle keletre Dél-Kínáig és az ettől délre eső területek), Ausztrália és Polinézia. A botanikus Robert Brown szintén botanikus barátjáról, Thomas Hoyról nevezte el.Származása, elterjedése

A nemzetségbe mintegy 200–300 trópusi örökzöld kúszónövény faj tartozik.

Megjelenése, felépítése

Magyar nevét arról kapta, hogy a sűrű ernyővirágzat csillag formájú virágai úgy hatnak, mintha viaszból vagy porcelánból lennének. A virágok fehérek vagy rózsaszínek, de a számtalan kertészeti hibrid faj ezektől eltérő színű is lehet. A csillag alakú virágok közepén vörös folt ül. A virágok fényes bevonata a mézre emlékeztet.

Életmódja, élőhelye

Virágai tavasztól őszig nyílnak. A bő virágzáshoz sok napsütésre van szükség, de óvjuk a tűző napfénytől! Csak déli, napos, meleg, állandó helyen fejleszti ki virágait. Árnyékos helyen a virágzás elmarad. Igazán szépen és gazdagon az idősebb, nem mozgatott példányok virágoznak.

Nagy a páraigénye: túl száraz levegőn a virágrügyek elsárgulnak és lehullanak.

Termesztése, ápolása

Hoya-cserep.png

Virágaira türelmesen kell várnunk, ugyanis csak az idősebb tövek nevelnek virágzatot, amikor már nem is remélnénk. Miután a bimbók megjelentek, már ne mozdítsuk el a helyéről! A viráglevelek hervadása és lehullása után visszamaradó kis kocsányt nem szabad levágni, mert a következő évben ebből nőnek az új virágok. Virágzás közben néha finoman permetezzük vízzel! Nyáron a fényviszonyoknak megfelelően több vizet igényel. Ha elvirágzott, fokozatosan csökkentsük az öntözővíz mennyiségét! Téli, nyugalmi időszakában vízigénye nagyon csekély.

A fiatal viaszvirágokat időnként ültessük át, az idősebb növényt nem kell. A műveletet mindig tél végén, a növekedési időszak kezdete előtt végezzük, lehetőleg nagyobb cserépbe. A legtöbb növény jól tűri az átültetést, az áthelyezést, a visszavágást – a viaszvirág viszont egyiket sem szereti. Az idősebb növényt valóban csak végszükség esetén ültessük át!

Bőven elegendő, ha kétévenként kicseréljük a cserépben a felső földréteget, de ha a gyökér kitölti az edényt, mégis nagyobb cserépre van szükség. Az agyagcserepet törjük le a növényről, és óvatosan távolítsuk el, a műanyag cserepet vágjuk le a földről! Lehetőleg komposzttartalmú földbe ültessük. A nagyobb növények átültetéséhez kérjünk segítséget, mert az idősebb példányok elég nehezek!

Vegetatív szaporítása (hajtásdugványról) igen egyszerű. Tavasszal vagy nyáron törjünk le pár fiatal hajtást, egyenként legalább két levéllel! A szárat az utolsó levélpár alatt egy-két centiméterrel vágjuk le, úgy ültessük földbe! Bőségesen öntözzük! Húzzunk rá átlátszó, helyenként kilyuggatott fóliazacskót!

Forrás: wikipédia

Külső képforrása:pixabay.com

 

Hogyan gondozzuk a viaszvirágot?

 

A Hoya, más néven viaszvirág, nevét a fehér virágainak köszönheti, melyek mintha viaszból, vagy porcelánból készültek volna. Thomas Hoy után kapta nevét. Származási helye Kína, India, Ausztrália. 

Hoya australis

Szirma fás, szapora, gyökere rögzitő, levelei kerekek, nedvesek, világoszöldek. Virága fehér, illatos, porzói piros-vörös szinűek, korona alakúak.

viaszvirág

 

A viaszvirág gondozása


Hoya évelő növény, melynek levelei egész évben zöldek. Gyakran virágzik májustól szeptemberig. Szereti a fényt. Nem igényel sok meleget. Télen számukra a megfelelő hőmérséklet minimum 12 és maximum 18 °C közötti. Ha télen meleg környezetben van, akkor nem virágzik, sokat kell öntözni és gyakran kell új helyet keresni neki.

 

rózsaszín viaszvirág

 

Ha túl sok nedvesség éri, a gyökerei elrothadnak, a levelek elhervadnak, összeaszalódnak. Ebben az esetben a növényt sűrgősen át kell ültetni friss földbe, amely elszívja a sok vizet és megakadályozza a gyökerek rothadását. A víztelenítés nagyon fontos, mivel a viaszvirágot károsítja.

Szereti a jó vízáteresztő talajt, de átlagos kerti földben is megél. Tavasztól őszig hetente 2-3 alkalommal kell öntözni hetente, télen viszont elég havonta 1-2 alkalommal. Átültetni csak szükség esetén kell, tavasszal. Trágyázni, vagy tápoldatozni nyáron szükséges, máskülönben késik a virágzása.

 A viaszvirág érzékeny:

  • A huzatra és a száraz levegőre.
  • A leveleit csak akkor permetezzük, ha nem virágzik.
  • Figyeljünk oda arra, hogy ne érje túlzott napfény.
  • Lehetőleg ne vágjuk le virágzás után a virágkocsányt, mivel következő évben ezen jelennek meg az új virágok.
Forrás:edenkert.hu

Tetszett a cikk?

 

Kiemelt ApróHirdetések

További kiemelt ApróHirdetések »

 

1001Virág cikkek

További cikkek »

 

...