Vaddohány vagy selyemkóró + VIDEÓ

Vaddohány vagy selyemkóró + VIDEÓ


Selyemkóró vagy vaddohány 

Pár évvel ezelőtt az utat javították a környékünkön. Az út feltöltéséhez valahonnan messziről hozták a homokot.A következő évben megjelent az árokparton és itt-ott a környéken egy furcsa, eddig soha nem látott növény. 1-1,5 méter magasra megnőtt a szára, levelei nagyra nőttek, tetején enyhe rózsaszín, vagy inkább hús színű teniszlabda méretű gömbszerű virágok. Június elején kezdett virágozni. 

Erős de mégis kellemes illata elborította az egész környéket. Nekem nagyon tetszik ez a növény és a következő évben már azokat is meghagytam amelyek az udvarunk egyik részében keltek ki. Azóta is minden évben 10-15 szál kikel az udvarban, ezek szépen fejlődnek, majd dús virágot hoznak.

Nevét a 4-5 év alatt nem tudtam megtalálni, mert bárkitól kérdeztem, senki nem ismerte, a mai napig.

Vendégeim érkeztek  egy távolabbi területről. Kérdésemre,

- "Nem ismered véletlenül ezt a növényt?"

Ezt válaszolta a hölgy:

" De igen, ez a vaddohány, vagy más nevén selyemkóró! Alföld némely helyén a méhészek méh legelőnek használják. "

Alig akartam elhinni, hogy megoldódik végre a rejtély. 

Nálam is folyamatosan lepik a méhek és a darazsak: Íme egy kis rövid videó:


Másnap, már a neve alapján rákerestem a Wikipédiában és ezt találtam, többek között:


 
 
Selyemkóró félérett termésekkel
 

A selyemkóró vagy tejelőkóró, illetve selyemfű (Asclepias syriaca) a meténgfélék (Apocynaceae) családjába tartozó selyemkóró (Asclepias) növénynemzetség Magyarországon előforduló egyetlen faja. Észak-amerikai eredetű, eredetileg a textilipar számára hozták az országba, agresszíven terjeszkedő évelő gyomnövény. Mézelőként ugyan kiváló („selyemfűméz”, „vaddohányméz”), de az őshonos fajok kiszorításával összehasonlíthatatlanul több kárt okoz. Özönnövény, irtása törvény alapján kötelező.

Köznyelvi magyar elnevezései: selyemkóró, közönséges selyemkóró, selyemfű, pamutkrepin
Élőhelye
Főleg az alföldi homokos talajokon terjed.

Jellemzői
Virága kellemes illatú. Termése 8–11 cm hosszú, ívelten elkeskenyedő csúcsú tüskés toktermés, sok repítőszőrrel rendelkező maggal.

Életmódja
A selyemkóró mérgező növény, de ez a méreg nem hat a bűzpillefélékre, ami miatt a hernyóinak ez az egyetlen tápnövénye. Mi több, a mérget mind a hernyók, mind az imágók elraktározzák, és ettől maguk is mérgezővé, illetve íztelenné válnak, amire a potenciális ragadozókat feltűnő színeikkel és mintázatukkal figyelmeztetik.
Textilipari felhasználása
A selyemkóró üreges szálai – az üregekbe bezárt levegő hőszigetelő hatását kihasználva – alkalmasak arra, hogy belőlük hőszigetelő ruhabélést készítsenek. Egy erre szakosodott kanadai cégnél selyemkóró- és kapokszálak, valamint kukoricakeményítőből készült biopolimer- (PLA) szálak keverékéből nemszőtt kelmét készítenek és ezt használják fel meleg ruhabélés formájában. Előnye az is, hogy teljes mértékben biológiailag lebomlani képes anyagok alkotják, így a környezetkímélőnek számít.

Forrás: wikipédia.com

Külső kép és videó az saját készítésű.


 

Tetszett a cikk?

 

Kiemelt ApróHirdetések

További kiemelt ApróHirdetések »

 

1001Virág cikkek

További cikkek »

 

...