Rózsák ültessük és metszük a rózsákat?

Rózsák ültessük és metszük a rózsákat?


Metszése

Mikor metsszük a rózsát?


Metszése tél végén - tavasszal történjen. Enyhe télen akár februárban is metszhetünk idősebb töveket, de még szerencsésebb márciusban, amikor már nincsenek komoly fagyok.

Hogyan metsszük a rózsát?

Ültetés előtti előkészítés, gyökérmetszés
Szabadgyökeres tő ültetése előtt mindenképp vágjuk vissza a gyökereket, ezzel serkentjük a gyökérfejlődést. Ilyenkor a sérült, törött gyökérvégeket távolítsuk el, a vastagabb gyökereket frissítsük fel. Arra figyeljünk, hogy a gyökérzóna legalább 15-20 cm maradjon visszametszés után.

Ültetés utáni metszés
Tavaszi ültetés után a vesszőket vágjuk vissza 2-3 rügyre, hogy egyensúlyba kerüljön a levágott gyökérzettel. A visszametszés hatására intenzívebb fejlődés indul, sokkal több hajtást hoz. Őszi ültetésnél nem bántjuk a vesszőket, felkupacolással védjük a téli fagyok ellen.

Bokor változatok metszése:

  • február vége és április között (tavaszi metszés)
  • beteg, sérült ágakat és vesszőket minden esetben távolítsuk el
  • az elöregedett részeket tőből vágjuk ki
  • a hosszúra nyúlt hajtásokat 6-8 szem fölött, a gyengébb, rövid vesszőket tőből, a rövidebb hajtásokat 2-3 szemre vágjuk vissza
  • az elnyílt virágokat rendszeresen távolítsunk el, hamarabb képződik új virág (ezt hívjuk nyári metszésnek)

Futó változat metszése:

  • az új ültetésű töveket 2-5 szemre vágjuk vissza, ezáltal több hajtást hoz
  • a későbbi években a metszés célja: beteg, sérült hajtások eltávolítása, megfelelő növekedés, túlzott terjeszkedés megakadályozása, kedvező virághozam beállítása
Forrás: molnarfaiskola.hu

Hogyan ültessünk csupasz gyökeres rózsákat?

rózsaültetés
 

Gyökeres rózsa ültetési szezon

A csupasz gyökér ültetése fenntarthatóbb módja a rózsák (valamint egyes cserjék, sövények és fák) ültetésének. Közelebbről megvizsgáljuk, miért.

1.    Fenntarthatóbb.

A csupasz gyökér pontosan ezt jelenti – ezek olyan növények, amelyek gyökerei mentesek a talajtól, és felhúzódnak a földből, amikor késő ősztől a következő tavasz elejéig nyugalmi állapotba kerülnek. A csupasz gyökerű növényeket könnyű szállítani, mivel nem igényelnek nehéz földet vagy öntözést (gyakran egyszerűen papírba csomagolva árulják őket). Mindez – műanyag edények nélkül és a hatékonyabb szállítás fényében, jó hatással van a környezeti lábnyomunk rövidítésére is.

2.    Olcsóbb.

A csupasz gyökér növényeknek gazdaságosabb a szállítása – és olcsóbb a megvásárlása is: A csupasz gyökér általában egy cserepes rózsa árának kétharmada (sövénynövények és fák esetében lényegesen nagyobb a különbség a csupasz gyökeres és a cserepes növények között).

3.    Segíti a növény megtelepedését.

A csupasz gyökerű növények és virágok talajba juttatása is jó esélyt ad nekik, hogy megtelepedjenek és gyökeret ereszthessenek, és még a vegetációs időszak előtt elérhessék a megtelepedési folyamatot, és öntözés nélkül is megtelepedjenek. Csak akkor kerüljük el a gyökeres rózsák ültetését, ha a talaj fagyott.

Hogyan ültessünk csupasz gyökeres rózsákat 

Amikor a rózsákat megvásároltuk, a legjobb, ha gondosan követjük az általános ültetési eljárást. Ha nem tudod azonnal elültetni, hagyd a csupasz gyökerű rózsákat hűvös és sötét helyen. Ilyen körülmények között gyakran több napig is jól érzik magukat. Ha készen állunk az ültetésre, merítsük a gyökereket egy vödör friss vízbe, és hagyjuk ázni egy-két órán át – vagy akár egy éjszakán át, hogy a növény újra hidratálódjon.

Mint minden ültetésnél, ügyeljünk arra, hogy rózsáinkat a lehető legjobban kezeljük. Ássunk egy lyukat, amely szélesebb és mélyebb, mint a növény gyökere, és sok szerves anyagot – komposztot vagy trágyát – vigyünk be a talajba. Így a növény kiterjesztheti a gyökereit, majd a talaj feltöltésekor ügyeljünk arra, hogy a gyökér körül ne legyen légrés. Hajtsuk rá a földet úgy, hogy szorosan összenyomódjon a növény körül. A végső talajszintnek körülbelül egy hüvelykkel kell lennie a „csomópont” felett, ahol a szárak találkoznak a gyökerekkel. Ha csupasz gyökeret ültetünk egy cserépbe, ugyanezt az eljárást követhetjük – bár ne feledjük, hogy a rózsák éhes növények, ezért ha azt tervezzük, hogy egy rózsát cserépben tartunk, minden szezonban frissítenie kell a komposztját.

A csupasz gyökerű rózsáknak tavaszig nincs szükségük gondozásra, amikor fontos, hogy a rózsát körülvevő terület gyommentes legyen. És bár a növényeket télen nem kell öntözni, mint minden újonnan ültetett cserjét vagy fát, az első évben figyeljünk rá, különösen nyáron, és ha nincs eső, akkor hetente öntözzük. Végül élvezzük a csodálatos virágzását.

Forrás: agrároldal.hu

Tetszett a cikk?

 

Kiemelt ApróHirdetések

További kiemelt ApróHirdetések »

 

1001Virág cikkek

További cikkek »

 

...