Nemesített freesia


Freesia

Rendszerezése

A fréziák lágyszárú növények. 1-2,5 cm átmérőjű hagymagumójukból 10-30 cm hosszú keskeny leveleik és 10-40 cm-es, ritkásan elágazó száruk nő ki.

A hagyományosan a nemzetséghez tartozó fajok virágai tölcséresek, míg a korábban Anomatheca nemzetséghez soroltaknak szétterülő virágaik vannak. A nemzetséget Friedrich Heinrich Theodor Freese (1795–1876) német orvos tiszteletére nevezték el Freesiának.

 

Termesztése

 
Freesia refracta

A leggyakrabban dísznövényként termesztett frézia a F. refracta és a F. leichtlinii hibridje, a F. laxa, valamint a rózsaszín és sárga virágú F. corymbosa illetve ezeknek számtalan fehér, sárga, rózsaszín, piros és kékmályva színű nemesített változata. Fréziával kozmetikumokat (kézkrémeket), samponokat, gyertyákat stb. illatosítanak.

Forrás: wikipédia

A Freesiának nagyon sok fajtája van. Szépek, színesek és illatosak.

Szabadföldben, a kertben is igen jól nevelhető, termeszthető, ha megkapja az igényének megfelelő gondoskodást.

Frézia gondozása

A frézia gondozása nem tartozik az egyszerű kategóriába, de nem kell tőle azért megijedni, az odafigyelésért és törődésért nagyon hálás. Tarthatjuk egyaránt cserépben és kint a kertben is, csak biztosítani kell számára a megfelelő körülményeket.

Fényigénye

A frézia fényigénye kertben, és lakásunkban is elég magas. A fényes, napos helyeket kedveli, így ilyen helyre ültessük, tegyük. Nem szereti az árnyékos helyeket, a félárnyékban eléldegél, de ekkor a színe nem lesz olyan üde, élénk. A folyamatos tűző napfénytől próbáljuk meg óvni, a közvetlen sugarak, ha sokáig érik, a leveleit lehullajthatja.

Frézia virág hőigénye

A hőmérsékletet tekintve nincsen ilyen nagyon magas elvárása fréziának, hiszen a szobahőmérsékleten és a kültéri levegőn is remekül elél. A szobában annyira ügyeljünk, hogy ne tegyük se ablak, se fűtőtest mellé, hiszen a folyamatosan változó hőmérséklet nem tesz neki jót. A szabadból pedig még a téli nagy fagyok előtt hozzuk be, az őszi időszak vége felé, amikor a levelét kezdi elhullajtani, ekkor szedjük fel őket a földből, majd ültessük cserépbe és csak tavasszal a fagypontok után ültessük ki újra.

Vízigénye

A növény sok vizet igényel, öntözzük nyugodtan bőségesen, akár hetente többször is, főleg a nyári nagy hőségben. Az elárasztással azért vigyázzunk, mert a gyökerei elrothadhatnak.Tetszett a cikk?

 

 

1001Virág cikkek

További cikkek »

 

...