Mikulásvirág szobánk szép színfoltja

Mikulásvirág szobánk szép színfoltja


Mikulásvirág és amit tudni kell róla

A mikulásvirág, vagy latin nevén az Euphorbia pulcherrima, a karácsony egyik szimbolikus szobanövénye, egy igen különleges és impozáns növény. Eredeti formájában egy magas növésű cserje volt, de a mai, nemesített fajtái bokrosabb növésűek, dekoratívabbak és sokkal ellenállóbbak. Érdekessége, hogy jellegzetes piros szirmai valójában nem is szirmok, hanem fellevelek. Mivel ezek a levelek a karácsony előtti időszakban nőnek ki (úgymond „virágzanak”), így a növény az ünnepi készülődés részévé vált. De mit is tudunk ennek a közkedvelt növénynek a történetéről, gondozásáról?

Röviden a mikulásvirág történetéről

A mikulásvirág Mexikóból származik, ott őshonos. Az azték kultúrában a tisztaság jelképe volt, igen nagy becsben tartották. A vörös fellevelekből az indiánok festéket készítettek. Az európai köztudatba a nagy földrajzi felfedezések idején, a 16-17. században került. Az írásos emlékek arról szólnak, hogy a növényt Mexikó első amerikai nagykövete telepítette be az Egyesült Államokba, ezután kezdték el nagyobb mennyiségben termeszteni és árulni, poincetia néven. A botanikus kertek díszévé vált és ma már sokféle változatban elérhető. Legkedveltebb változata a piros színű, de kapható fehér és rózsaszín fajta is.

A mikulásvirág mérgező?

A természetben nem ritka, hogy a szép, ártatlannak tűnő növények igen veszélyesek, akár halálosan mérgezők – gondoljunk csak a gyöngyvirágra vagy az őszi kikericsre. A mikulásvirág toxicitásával kapcsolatos híresztelések már majdnem százévesek, az emberek valamiért mindig is tartottak ettől a növénytől. Ma már több tudományos kutatás is bebizonyította, hogy ezek a mendemondák nem igazak. Bár a növény nem mérgező, azért nem ajánlatos kóstolgatni se gyermekeinknek, se a háziállatainknak: fogyasztása gyomorrontást, gyomorfájást, hányingert okoz. Különösen kisgyermekek esetén figyeljünk, mert a vastag, rostos levelek fulladásveszélyt jelenthetnek rájuk, ne engedjük, hogy játszanak vele vagy rágják a növény részeit

Miért piros a mikulásvirág?

A mikulásvirág felleveleinek piros színe egy ún. fotoperiodizmusnak nevezett folyamat eredménye. Ennek a folyamatnak a lényege, hogy bizonyos mennyiségű fény vagy annak hiánya hatására a levelek színe megváltozik. Zöldről pirosra váltanak, de adott fajtától függően átalakulhatnak rózsaszínűre, fehérre, foltosra. Ha azt szeretnénk, hogy a mikulásvirágunk színe sokáig megőrizze az élénk vörös árnyalatot, akkor mesterségesen is segíthetünk ezen: a nappali időszakban a lehető legtöbb fényt biztosítsuk a növénynek ahhoz, hogy elegendő energiát tudjon elnyelni. Éjjel viszont oldjuk meg, hogy legalább 12 órán át semmilyen fényt ne kapjon a növényt. Betehetjük a növényt egy sötét szekrénybe vagy tehetünk rá akár egy kartondobozt is.

mikulásvirág öntözése

Mikulásvirág gondozása szobában

Tartsuk a növényt világos helyen, és figyeljünk arra, hogy ne öntözzük túl. Viszonylag kevés tápoldatot igényel. Ha szeretnénk átültetni, akkor ehhez használjunk B típusú, tőzeges virágföldet.
A növény általában januárban virágzik el, ezután készüljünk fel a teleltetésre, ami minimum 10 °C-on, mérsékelt öntözés mellett történjen. Ebben az időszakban a növény ledobálja a leveleit is, ami egy teljesen természetes folyamat, nem kell megijedni. Az új hajtások májusban bújnak ki, ekkor öntözzük rendszeresebben. A nyár elején vágjuk vissza a szárakat, feltéve, ha nem egy nagy kerti bokrot szeretnénk termeszteni a növényünkből. Ha szeretnénk felszaporítani az állományt, akkor a levágott hajtásokat gyökereztessük vízben vagy nedves homokban. Az ősz elejére már elkezdődik a virágképződés, és október végére-november elejére újra beszínesednek a fellevelek. A fent említett trükkel (éjszakára szekrénybe vagy doboz alá helyezés) még dekoratívvá tudjuk varázsolni a szobanövényünket. Az őszi hónapok beköszöntével csökkentsük a tápoldat és az öntözővíz mennyiségét, a növényt pedig – ha eddig a kertben tartottuk – hozzuk be a lakásba.

 

Fokozottan figyeljünk arra, hogy a növény ne legyen száraz levegőn, hiszen a kártevők, levéltetvek ezt a környezetet szeretik. Rendszeresen spricceljük a növény leveleit vízzel vagy védjük a mikulásvirágot speciális permetszerekkel.

Legyen sok örömünk ebben a gyönyörű színes virágban!

Képek forrása: pixabay.com

 

2. rész

Ezért hullik le olyan gyakran a mikulásvirág levele: szüntesd meg ezeket az okokat egyszerűen!

A karácsonyi időszak, az ünnepi pompa egyik éke a mikulásvirág, ami egy kis odafigyeléssel egészen sokáig virágozhat. Mutatjuk, hogy mi az oka annak, hogy olyan gyorsan elkezdi hullani a mikulásvirág levele, és hogyan tarthatod sokáig életben ezt a pompás ünnepi virágot!

Mikulásvirág levél hullásának megszüntetése
 

A mikulásvirág az ünnep éke

Sok kellemes dolog van az ünnepi szezonban. A friss pékáruk, az ünnepi étkezés, az ünnepi fények, az örömzene, a közösség és az istentisztelet. Az általunk vállalt dekoráció fényesebbé, vidámabbá teszi az ünnepeket. A növények a dekoráció részei lehetnek. Az amarillisz, a karácsonyfák és a mikulásvirágok hagyományos kiegészítői az ünnepnek. A friss, valódi növények mindig életet és színt adnak, különösen a zord téli időszakban. Növényeinkkel azonban gyakran vannak problémák, különösen, ha azt látjuk, hogy egy mikulásvirág leveleket hullat. Ha a levelek lehullanak a mikulásvirág növényekről, annak több lehetséges oka is lehet. Ezek többsége azonban meglehetősen könnyen módosítható.

Miért hullik le a Mikulásvirágom? 

Még a legerőteljesebb zöld vénával rendelkező legjobb kertésznek is nehézségei lehetnek a növényeikkel. Minden növénynek egyedi termesztési követelményei vannak. A világítás, a talaj típusa, a nedvesség szintje és a hőtűrő képesség fajonként nagymértékben változhat. A mikulásvirág esetében olyan régiókban honosak, ahol egész évben meleg van, és ritkán kapnak súlyos hideget. A virágok valójában nem virágok, hanem fellevelek vagy másodlagos levelek. Az igazi virágok jelentéktelenek és aprók, nem a növény középpontjában állnak. A valódi levelek, amelyek általában zöldek, és a színes fellevelek alkotják a növényeket.

Mi a teendő, ha a mikulásvirág zöld levelei hullanak?

A mikulásvirágokat az 1800-as évek elején Joel Poinsett, akkori mexikói nagykövet vezette be az Egyesült Államokba. Az igazi levelek általában zöldek. Egész évben vannak. A nappali órák csökkenésével a növényt arra ösztönzik, hogy gyönyörű felleveleket hozzon létre. Ehhez a növénynek rövidebb, téli napfénynek kell lennie. Viszonylag meleg hőmérsékleten is kell lennie. Az egyik oka annak, hogy a növény leveleket ejthet, a hőmérséklet-ingadozásoknak való kitettség. Ha a növény huzatos ajtó vagy ablak közelében van, nemtetszését levelek leejtésével fejezi ki. Helyezd át az ilyen növényt az otthonod belsejébe, ahol melegen tarthatod, és nincs kitéve a hideg szellőnek vagy huzatnak. Tavasszal, amikor a kinti hőmérséklet felmelegszik, a mikulásvirág szabadban termeszthető.

Mi a teendő, ha a mikulásvirág piros levelei hullanak?

Mindig kiábrándító, ha a növény „virágos” része meghibásodnak, mert hát mégis csak ez a növények éke, nincsen ez máshogyan a mikulásvirágokkal sem. Valójában ezért vásároljuk meg a mikulásvirágot, élénk színe miatt. A lombhullás megállítása érdekében a megfelelő vízszintre érdemes odafigyelni. A túl sok víz stresszt jelent a növény számára, csakúgy, mint a magas páratartalom. A növény öntözésénél fontos a fóliatakaró eltávolítása. Ennek elmulasztása a felesleges nedvességet felfogja, és a gyökérrothadás miatt a levelek lehullását okozhatja. A legnagyobb bűnös a túl kevés víz. Bár szülőhelyükön nem esik túl sok eső, ezeknek a növényeknek rendszeres nedvességre van szükségük, különösen cserepekben. A nedvességszintnek egyenletesnek kell lennie. 
 

Forrás:agraroldal.hu

Tetszett a cikk?

 

Kiemelt ApróHirdetések

További kiemelt ApróHirdetések »

 

1001Virág cikkek

További cikkek »

 

...