Kék hortenzia


Színek és a talaj savassága 

A hortenzia virágának színe a talaj pH-értéke alapján változik.  5,5 vagy annál alacsonyabb pH-értékű talaj kék hortenzia, a 6,5 ​​vagy annál magasabb ph rózsaszín hortenzia, az 5,5 és 6,5 közötti talaj lila hortenzia lesz. A fehér hortenzia nem befolyásolható a talaj pH-jával, mindig fehérek lesznek, mert nem tartalmaznak pigmentet a színükhöz.

A legtöbb fajban a virágok vannak fehér, de egyes fajokban (nevezetesen H. macrophylla) lehet kék, piros, rózsaszín, világos lila vagy sötét lila. Ezekben a fajokban virág színváltozás jelenléte miatt következik be alumínium a rendelkezésre álló vagy megkötött ionok az a talaj pH-ja. Mert H. macrophylla és H. serrata fajták esetében a virág színét a talaj relatív savtartalma alapján lehet meghatározni: savas talajban (pH 7 alatt) alumíniumionok állnak rendelkezésre, és általában kéktől lila színű virágokat hoznak létre,míg egy lúgos talaj (pH 7 felett) megköti az alumíniumionokat, és rózsaszínű vagy piros virágokat eredményez. Ezt a szín színváltozása okozza virág pigmentek felvehető alumíniumionok jelenlétében hiperakkumulatív növények. A cserepes talajok vagy keverékek pH-értékének csökkentése általában nem változtatja meg a virág színét kékre, mert ezekben a talajokban nincsenek alumíniumionok. A hortenzia kékes vagy rózsaszínű képességét a fajta is befolyásolja. Egyes növényeket blues képességük alapján választanak ki, míg másokat vörös, rózsaszín vagy fehér színnel tenyésztenek. A legtöbb más Hortenzia faj virágszínét az alumínium nem befolyásolja, és nem változtatható meg vagy nem tolható el. A hortenzia beceneve „Change Rose”.

Forrás:wikihuhu.top

Külső kép forrása: pixabay.com


Ez egy hortenzia út!  Tény: a fehér hortenziák mindig fehérek lesznek, de a rózsaszín és a kék a talaj pH-szintje által manipulálható!

Forrás: facebook.com

Tetszett a cikk?

 

Kiemelt ApróHirdetések

További kiemelt ApróHirdetések »

 

1001Virág cikkek

További cikkek »

 

...