Karácsonyi kaktusz


Karácsonyi kaktusz.

Schlumbergera egy nemzetség a pozsgás tartozó Cactaceae család. Ugyanebben a kaktuszfélék családjában a Wikipedia angol változata megnevezi a "Christmas cactus" -ot, a cylindropuntia leptocaulis-t is.

 
 
Virágzó karácsonyi kaktusz.

Számos olyan hibrid létezik, amelyek virágai különböző színűek: lila, rózsaszín, piros, narancssárga vagy fehér, ezek közül a híres karácsonyi kaktusz, a Schlumbergera x buckleyi , amely a Schlumbergera truncata és a Schlumbergera russelliana keresztezéséből származik . A húsvéti kaktusz, a Hatiora gaertneri , a Hatiora szülő nemzetségbe tartozik .

Kultúra

Zöld és zöld szárú növény kék cserépben nő.  A szárak végén néhány virág és rügy található, amelyek többé-kevésbé fel vannak állítva
 
Fiatal növény a S. Truncata csoport egyik tagjától  ; felálló, egyenes és ezért praktikusabb eladni.
 

Schlumbergerák érzékenyek az éjszaka időtartamára. A virágrügyek kezdenek kialakulni és fejlődni, amint az éjszakák kellően meghosszabbodnak, vagyis kora ősszel.

Nyilvánvalóan mesterségesen reprodukálhatjuk ezt a jelenséget azáltal, hogy a növényeket sötét órákra helyezzük bizonyos órákra, még akkor is, ha még nappali fény van; így lépcsőzetes virágzást kapunk, és nem ritka, hogy a Schlumbergerát ilyen módon vásárolhatjuk olyan kertészeti központokban, amelyek éppen abban a pillanatban virágoznak, amikor az eladás mellett döntöttünk, az év bármely szakában.

A fajták gondozása

Szobanövényként termesztve a Schlumbergera fajtákat viszonylag könnyű gondozni. McMillan és Horobin részletesen leírják termesztésüket kereskedelmi és háztartási körülmények között. Ajánlásaik konkrétak:

  • Szubsztrátum - Gazdag, enyhén savas táptalajt használnak kereskedelmi célokra, például tőzeg és inert anyag (kavics, homok vagy polisztirol) keverékét . A növényeket ajánlott viszonylag kis cserepekben termeszteni. Félmagasságú edények alkalmasak.
  • Öntözés - A szárazságtűrőbbek, mint sok szobanövény, de mind az víz alatti, mind a túlöntözés károsíthatja őket. Tartsa a táptalajt egész évben nedvesen, kerülje a szélsőségeket.
  • Fény - Túl sok napfény hatására károsodhatnak. A Buckleyi csoport tagjai, például a régi karácsonyi virágkaktusz akasztott virágokkal, jobban tolerálják a magas fényszintet, mint a Truncata csoport tagjai, mint a legtöbb modern fajta. A túl sok fény a szár vöröses foltosodását okozza; a nagyon alacsony megvilágítás azonban megakadályozza a virágzást. A nap hossza fontos a virágzás szabályozásában; a rügyképződés kiváltásához legalább 12 órán át tartó folyamatos sötétség szükséges. Körülbelül 8 napos időszak 16 órás sötétséggel 16  ° C-on kimutatták, hogy virágrügyeket képez. Az alacsonyabb hőmérséklet lassítja ezt a folyamatot. A néha adott tanács a víz csökkentésére a virágrügyek előállításához tévesnek bizonyult.
  • Szorzás - Kereskedelemben és otthon is a szorzást rövid, egy-három szegmens hosszú szárdarabok segítségével hajthatjuk végre, nem pedig csavarva. A dugványokat 1-7 napig hagyják száradni , a törött végén kalluszt képeznek , majd nyílt táptalajon gyökereznek. Hosszú nappali / rövid éjszakai körülmények között a 21  ° C feletti és 27  ° C feletti hőmérséklet felgyorsítja a gyökeresedést.
Forrás:hu.frwiki.wiki
Külső kép:pixabay.com
Tetszett a cikk?

 

Kiemelt ApróHirdetések

További kiemelt ApróHirdetések »

 

1001Virág cikkek

További cikkek »

 

...