Dália


Nyár egyik szép virága a dália

A nyár nem lenne nyár dáliák nélkül. Gyönyörű virágaik szinte minden elképzelhető színben megtalálhatók, a halvány pasztelltől a forró, élénk árnyalatokig. Különféle virágformákban kaphatók, a kis szűk golyóktól a liliomszerű virágokig, amelyek tányérnyi méretűek. Tökéletesek arra, hogy júliustól októberig színesítsék a szegélyeket és bármilyen stílusú kertben jól mutatnak, a nyaraló stílusú szegélytől a dzsungelig vagy az egzotikus stílusig. 

Dália ültetése
 

Hogyan neveljünk dáliát?

A dáliák termékeny, nedves, de jó vízelvezetésű talajt és napos, védett helyet igényelnek. A magasabb fajták karózása szüksége. Ősszel ássuk ki a gumókat, és fagymentes helyen, például üvegházban vagy fészerben teleltessük át. Április elején hozhatjuk újra növekedésbe, majd májustól ültessük ki a kertbe.

Dáliák termesztése gumókból

Dália gumó februártól vásárolható meg. A legtöbb kertészeti központban jó a választék, de a legjobb választék érdekében vásárolj online.
Április elején az összes gumót egy nagy, sekély, komposzttal enyhén borított tálcába helyezheted, hogy egy kicsit később kiültesd. Alternatív megoldásként minden gumót külön-külön ültess egy nagy műanyag edénybe, amely többcélú virágkomposzttal van megtöltve. Helyezd el a gumót a megfelelő irányba (keresd a régi szárat vagy egy új hajtást – ez lesz a teteje), és helyezd el úgy, hogy közvetlenül a talaj felszíne alá kerüljön. Öntözd be jól, hagyd, hogy a felesleges víz elfolyjon.
Tedd a gumókat világos, fagymentes helyre (például üvegházba, hidegkeretbe, tornácra vagy ablakpárkányra), és tartsd nedvesen a komposztot. Az új hajtások körülbelül öt héttel az ültetés után kezdenek kialakulni. A májusi fagyok végére már bokros növényeket alkotnak.

Hogyan ültessünk dáliát?

Május közepén vagy végén, ha már nem várható több fagy, a dáliákat ki lehet ültetni a kertbe. Mielőtt ezt megtennéd, el kell távolítani néhány hajtást a gumóból, így körülbelül öt hajtás marad. Nem jó érzés, de ösztönzi a bokros növényeket, amelyek sok virágot hoznak. Bármilyen extra hajtást használhatsz alapdugványok készítéséhez.
Keményítsd meg a növényeket (akklimatizáld őket a szabadban), mielőtt a szabadba ülteted a dáliákat – nappal tedd a szabadba, de éjjel vidd vissza egy hétre.

Ássunk egy körülbelül 30 cm átmérőjű ültetőgödröt, és adjunk hozzá egy vödröt, amely tele van jól korhadt szerves anyagokkal, hogy növeljük a talaj termékenységét. Védd az új hajtásokat a csigáktól. A dáliák szeretik a bőséges termőhelyet – körülbelül 60 cm-re nőnek egymástól.
Miután elültetted a dáliát, némi támogatást kell nyújtani neki, hacsak nem törpe fajta. A dáliák gyorsan nőnek, és hajlamosak az elbukásra, különösen, ha a virágfejek nagyok. Mind a négy sarkához tegyél egy vaskos karót vagy bambuszvesszőt (ezek el lesznek rejtve, ahogy a növény nő). Kösd meg az új növekedést néhány hetente.
Ha dáliákat ültetsz cserépbe, válassz egy nagy, legalább 30 cm széles és mély edényt, és töltsd meg komposzttal, amely szerves anyagokkal van tele és jól rothadt trágyával van keverve. Ugyanabban a mélységben ültessük, mint az eredeti cserépben.

Hogyan kell gondozni a dáliákat?

Amikor a növény elérte a körülbelül 20 cm magasságot, ösztönözd a virágzó oldalhajtásokat úgy, hogy kicsíped a fő növekedési csúcsot. Távolítsd el a fő hajtást (a növény közepén, függőlegesen növő) egészen a legfelső pár levélig egy éles késsel vagy a hüvelyk- és mutatóujjaddal. Körülbelül hetente kösd az új növekedést a karóhoz. Kéthetente egyszer etesd a dáliáit magas hamutartalmú takarmányokkal, például paradicsomos takarmányokkal. Ettől folyamatosan virágozni fognak a dáliák és szemet gyönyörködtető látványt fognak nyújtani neked.

Kép forrása:pixabay.com
Tetszett a cikk?

 

Kiemelt ApróHirdetések

További kiemelt ApróHirdetések »

 

1001Virág cikkek

További cikkek »

 

...