Clívia szobanövény


Klívia – szobaliliom

Klívia vagy narancsliliom különleges legelterjedtebb a narancssárga-sárga színben virágzó szobanövény. A clivia gondozása, tartása nem túl bonyolult és tél közepén-végén hozza csodaszép virágait. Érdekes levélzete és kinézete miatt kedvelt cserepes virágzó szobanövény, mivel levirágzás után is igen mutatós.
Ismert nevei még: kafferliliom, narancsliliom, szobaliliom

A Clivia miniata Dél-Afrikából származik.

Virágai nem nyáron/tavasszal, hanem a tél közepén-végén nyílnak, és ezek a levelek közepéből nyílnak. Vigyázni kell azzal, hogy a narancsliliom egésze különösen mérgező, főképp a földalatti részei. Japánban több fajtáját is kifejlesztették, létezik csíkos levelű és sok különböző színű virággal rendelkező, mint például rózsaszín, világossárga, piros vagy a fehér, de a legnépszerűbb még mindig a hagyományos narancssárga-sárga virágú.

A klívia azokat a helyeket szereti, amelyek világosak, de ha közvetlen napfény nem éri. Ezért világos, félárnyékos helyre rakjuk. Azt nem tudja elviselni, a levelei lehajolhatnak és leszáradhatnak. Az őshazájában is a fák árnyékában növekszik. Nyáron a teraszra is kirakhatjuk, csak ne tűzzön rá a nap.

Kép forrása:pixabay.com

Tetszett a cikk?

 

Kiemelt ApróHirdetések

További kiemelt ApróHirdetések »

 

1001Virág cikkek

További cikkek »

 

...