A vetési konkoly


Vetési konkoly – az év vadvirága 2021-ben

Az év vadvirágának 2021-ben a vetési konkolyt választották. “Kihívói” a bíborfekete hagyma és a pici egérfarkfű voltak.

A vetési konkoly (Agrostemma githago) szántóföldjeink egykor gyakori gyomnövénye. Vetésekben közönséges volt, mára azonban nagyon megritkult, főként a vegyszeres gyomirtás és a gépi vetőmagtisztítás következtében. Védett faj!

Leírása

A vetési konkoly egyéves növény. Levelei szálasak vagy szálas-lándzsásak. A szár és a levelek is selymesek a rájuk simuló hosszú, szürke szőrzettől. Szára magas, kb. 50-90 cm. Kevés ágú, karcsú növény. Kb. 3 cm átmérőjű, öttagú virágai hosszú kocsányokon, laza álernyőben fejlődnek. A szirom bíborpiros, csúcsa lekerekített, finoman hullámos-csipkés szélű. Magvai kb. 3 mm-esek, bibircses felületűek. Májusban-júniusban virágzik. A növény minden része mérgező!

Előfordulása, élőhelye

 A vetési konkoly Magyarországon nem őshonos, a Földközi-tenger vidékéről származik. Gabonaföldjeink gyomnövénye. Az őszi vetésű búzával, rozzsal, árpával együtt csírázik, zöld tőlevelekkel áttelel, majd a következő nyáron virágzik.

Mérgező magvak a gabonában

 A konkoly magvai évezredeken át mérgezték a gabonák lisztjét és az állati takarmányokat. A vegyszeres gyomirtás és az egyre tökéletesebb vetőmag-tisztítás hatására azonban jelentősen megritkult az állománya. Olyannyira, hogy a kipusztulás szélére került, ezért 1993-ban védetté nyilvánították.

 

vetési konkoly 2
Vetési konkoly. (A fotó forrása: Wikipedia)

Forrás: Simon Tibor: A magyarországi edényes flóra határozója, termeszetvedelem.hu, wikipedia.org, hobbikert.hu

Tetszett a cikk?

 

Kiemelt ApróHirdetések

További kiemelt ApróHirdetések »

 

1001Virág cikkek

További cikkek »

 

...